Malerhaugen vel sin logo

 

 

 

 

Kommer navnet Malerhaugen av malurt?

 

 

hjem

nyheter

økonomi

kontakt

prosjekter

malerhaugposten

historikk

styre

lenker

Read about Malerhaugen in english

Navnet Malerhaugen


Malerhaugen gård ble utskilt fra gården Øvre Valle i 1828. Det er første gang vi kan se at navnet brukes offentlig. Den nærmeste forklaringen til navnet er at det på grunn av den kalkholdige jorden trives urten malurt godt her. Malurt er omtalt som en svært gammel og mye brukt urt. Enten om en brukte den til å blande i sterkt brennevin eller som botemiddel mot mage- og tarmsykdommer. Det fortelles at da slangen krøp ut av Edens hage, vokste malurten opp i sporene som halen etterlot seg på bakken.


Malurt er også kalt Artemisia absinthium etter den greske gudinnen for kyskhet, Artemis. Hun mente denne urten hjalp henne å holde på kyskheten og hun fant på navnet absinthium, "å avstå fra".


Før i tiden hengte folk malurt ved døren for å holde onde ånder unna og for å skremme bort tusser og troll. Vi ser da for oss bonden på Øvre Valle be barna løpe ned på Malurthaugen for å hente ny forsyning av malurt.

Artemisia absinthium
"Malurt har frø, få tak i en sekk.
Spar den til mars, så flyr loppene vekk.
Når rommene feies og malurt blir strødd,
vet loppene at her tar de sin død".

(Thomas Tussers 1573)

Kan det være at Malerhaugen før år 1828 het Malurthaugen?

I 1920 ble selve husene i lensmannsgården solgt til vognmann Jørgen Kristiansen. Han kom opprinnelig fra Hadeland og hadde giftet seg med Ovidia Andersen fra Etterstadgata 24. De kjøpte seg først hus på Nordstrand, men Ovidia trivdes ikke på den kanten av byen og ville tilbake til Vålerenga. Det ble derfor perfekt for begge da lensmannsgården ble lagt ut for salg. Der var det god plass og Kristiansen kunne drive sitt firma fra bostedet. Kristiansen bygget opp et av de største transportfirmaene i Oslo.

Jørgen Kristiansen døde i 1950 og året etter døde Ovidia. De hadde fire døtre: Helene, Hjørdis, Inger og Elsa. Hjørdis og Elsa fortsatte å bo på gården, Elsa sammen med sin mann Kåre Haslerud. Elsa døde i 1988 og Hjørdis litt etter. 1/3 av gården ble testamentert bort til Den norske kreftforening. De to andre tredjedelene skulle Kåre Haslerud disponere inntil sin død. Gården har lenge hatt behov for vedlikehold og ble derfor solgt til et eiendomsselskap i år 2001. Det foreligger planer om å bygge boliger på tunet og pusse opp de fredede bygningene.

En annen teori

En mer sannsynlig forklaring på navnet er at det var her bøndene i området kunne få malt kornet sitt. Det gikk en bekk langs Strømsveien før denne ble utvidet til en motorvei. Bekken går nå i rør ved Malerhaugen gård. Hvor den kom fra vet vi ikke, men den tømte seg sannsynligvis ut i Hovinbekken. Muligens het bekken Helsfyrbekken. Hvis en ser på landskapet i området, kan denne bekken ha hatt et fall akkurat ved Malerhaugen gård. Et lite fossefall som var nok til å drive en mølle.

Til toppen
Toppen

 

Copyright © 2002 Malerhaugen vel
Alt innhold på malerhaugen.com er beskyttet i henhold til Lov om opphavsrett

Nedsidene er sjekker i Lynx nettleser

Sidene er utviklet av TaurusDesign i Oslo - webdesigneren i ditt nærmiljø, telefon 92 08 20 31

Kildekodene er feilfrie i h.h.t.  World Wide Consortium